Hydroponické pěstování zeleniny doma krok za krokem

Hydroponie je metoda pěstování rostlin bez půdy. Namísto toho jsou rostliny pěstovány (většinou) ve speciálním prostředí, kde jsou živiny dodávány ve vodných roztocích. Tyto roztoky jsou obohaceny o potřebné minerály a živiny. Tato technika umožňuje růst rostlin v kontrolovaném prostředí, kde jsou optimální podmínky pro růst a produkci plodů. S nejrozšířenější hydroponií se setkáváme u hydroponických farem, pěstujících zeleninu jako saláty, bylinky či rajčata. Hydroponické pěstování zeleniny však můžete zvládnout pohodlně doma i vy a my se nyní půjdeme podívat, jak na to. 

Historie hydroponie

Historie hydroponie sahá až do starověkého Babylonu a Sýrie. Zahradníci využívali základní hydroponické techniky, aby pěstovali rostliny na visutých zahradách, což bylo inovativní řešení pro suché oblasti s nedostatečnou kvalitou půdy. Jednalo se o 7. a 6. století př. n. l. Hydroponii té doby si můžete jednoduše představit tak, že se jednalo o systém zavlažovacích kanálů ve kterých byly zasazeny rostliny včetně substrátu. 1 100 našeho letopočtu Aztéci oproti tomu využívali vodních ploch (plovoucích vorů chinampas), kde byly plodiny pěstovány na kukuřičných rohožích v oblastech kanálů, močálů a jezer. Rostliny čerpaly z vody, i díky rybám a organickým procesům, živiny a mohly úspěšně růst.

 

V roce 1699 anglický historik a botanik John Woodward experimentálně dokázal, že rostliny získávají živiny z půdy pomocí vody. Přišel na to, že rostou lépe rostliny z říční vody než z vody čisté a destilované, tedy musejí z vody získávat něco, co jim pomáhá růst. V roce 1960 byl představen první koncept živného roztoku pro pěstování. Hydroponie, tedy ta moderní, jak ji známe, tedy pěstování zeleniny v roztocích má své počátky v roce 1920. Jednalo se o první skutečné hydroponické pěstování zeleniny, mnohdy formou pokus a omyl. Ve velkém měřítku se hydroponie začala využívat v letech 1940-1944 bohužel kvůli válce v Tichomoří. Bylo zde třeba zasytit velké množství vojáků a chyběla půda. V letech 1970 až 1990 se začalo rozvíjet komerční pěstování, byly vyvíjeny jednotlivé technologie, stejně jako software. Objevují se i první hydroponické domácí sestavy. Kvalita potravin stejně jako efektivita pěstování roste.  Vlivem změny pohledu na centralizaci a celkově zásobení se v současné době zvyšuje počet lokálních, menších hydroponických farem. 

 hydroponie doma

Výhody hydroponie

Hydroponické pěstování zeleniny má mnoho výhod:

 

  • Efektivní využití prostoru - hydroponické systémy umožňují pěstovat více rostlin na menším prostoru, což je ideální pro domácí zahradničení nebo pro vertikální farmy.
  • Rychlejší růst - rostliny v hydroponickém prostředí obvykle rostou rychleji než ty v půdě, díky optimálním podmínkám pro jejich růst.
  • Méně škůdců a nemocí - absence půdy znamená, že je méně pravděpodobné, že se rostliny stanou hostiteli škůdců a chorob.
  • Kontrolované životní prostředí - můžete přesně kontrolovat podmínky, jako jsou teplota, vlhkost a pH, což vede k lepšímu růstu a úrodě.

 

Nevýhody hydroponie

I když hydroponie má mnoho výhod, existují i některé nevýhody:

 

  • Náklady na zařízení - počáteční investice do hydroponického systému může být poměrně vysoká.
  • Nutnost sledovat a udržovat - složitější hydroponické systémy vyžadují pravidelnou kontrolu a údržbu, včetně monitorování živin a pH.
  • Závislost na elektrické energii - bez elektrické energie a světla rostliny v hydroponickém systému nebudou růst

 

Druhy hydroponických systémů podle závlahy

Hydroponické systémy jsou všeobecně složeny z několika komponent. Jedním z nich je osvětlení a druhým styl závlahy, Co se týče závlahy v hydroponii, existuje několik různých systémů, jak je k rostlinám dodávána voda a živný roztok (lze je rozdělit na systémy aktivní a pasivní):

  • Zcela pasivní systémy
  • Flood and drain systémy
  • NFT systémy
  • DFT systémy
  • Drip systémy
  • Aero-hydroponické systémy

 

Pasivní systémy jsou:

 

Flood and Drain (Zalévání a odvádění):

Tento systém využívá cyklického zavlažování a odvádění. Rostlinní nádoby jsou postupně zalévány roztokem živin a poté se nechává vyprázdnit. Tento cyklus se opakuje pravidelně.

 

NFT (Nutrient Film Technique):

U NFT systému je roztok živin kontinuálně čerpán do kanálů (nutfilm) s mírným sklonem, přes které protéká. Kořeny rostlin jsou vystaveny tenké vrstvě roztoku, který jim dodává potřebné živiny a kyslík.

 

DFT (Deep Flow Technique):

V systému DFT jsou rostliny pěstovány ve vodní nádrži, kde je kontinuálně cirkulující roztok živin. Kořeny jsou ponořeny do tohoto roztoku, který je zároveň zdrojem živin a kyslíku.

 

Zcela pasivní systém:

Jedná se o jednoduchou nádobu ve které stojí voda či živný roztok. 

 

Aktivní systémy:

Drip Systems (Kapkové systémy):

Tento systém používá trubky nebo hadice, které kapají roztok živin přímo na kořeny rostlin. Zavlažování je kontrolováno a regulováno, což umožňuje přesnou dávku živin.

Aero-hydroponické systémy:

Tento systém kombinuje hydroponii a aeroponii. Rostliny jsou zavěšeny nad nádrží s roztokem živin a pomocí tryskček jsou kořeny pravidelně sprejovány. To zajišťuje dostatečnou koncentraci kyslíku kolem kořenů.

 

Osvětlení při hydroponickém pěstování

Pro úspěšné pěstování v hydroponii je nezbytné zajistit správné osvětlení, které je klíčovým faktorem pro růst a vývoj rostlin. Osvětlení má v hydroponii klíčový vliv na fotosyntézu rostlin, což je proces, při němž se rostliny závislé na světle přeměňují oxid uhličitý a vodu na organické látky a kyslík za použití energie získané ze světelných paprsků. Správné spektrum a intenzita světla jsou nezbytné pro maximální fotosyntetickou aktivitu a tím i pro optimální růst a vývoj rostlin.

 

Jaké zvolit osvětlení? Základem je, určit si, co budete hydroponicky pěstovat. Každá rostlina, nebo spíš každé typy zeleniny, mají jiné fáze růstu. Je to běžné tak, jak znáte ze zahrady. Bylinky a saláty rostou rychle a zejména na jaře. Naopak rajčata, okurky a papriky, tedy plodovou zeleninu, sklízíme v létě, kdy se přidává vyšší teplota vzduchu a slunce má jinou intenzitu svitu než na jaře. Přesně takto volíme světla pro hydroponické pěstování, tedy podle spektra světla, které je třeba pro naše pěstování. V microFeeldu například používáme full spektrum bílé, jelikož rostlinky jiný typ světla nepotřebují. Všeobecně se v hydroponii nejčastěji setkáváme s LED světly. Dále spíše záleží na výši investice a ploše, kterou potřebujete přisvítit. 

 

Hydroponické pěstování doma v kostce

 

Co budeme pro domácí hydroponické pěstování potřebovat?

 

  • Rostlinné sazenice nebo osivo: Vyberte si rostliny, které chcete pěstovat v hydroponickém systému (např. salát, bylinky, microgreens).
  • Plastové nádrže nebo hydroponické kanály  (podle závlahy s čerpadly nebo bez): Pro udržení vody a roztoku živin.
  • Substrát nebo inertní médium: Kokosová vlákna, grodan nebo perlit či konopné tkaniny(na uchycení rostlin).
  • Roztok živin: Speciální hydroponický roztok nebo hnojivo (dostupné ve specializovaných obchodech).

 

Všeobecný postup domácího hydroponického pěstování

1. Vyrobte nebo kupte hydroponickou nádrž nebo kanál:

Vytvořte nebo zakupte kanály nebo nádrže, které budou sloužit jako pěstební plocha pro rostliny. 

2. Napojte čerpadlo

Umístěte vodní čerpadlo do nádrže s roztokem živin a připojte trubky, které budou vodu a živiny dopravovat po kanálech.

3. Nastavte trubky

Položte trubky na nádrže tak, aby vytvořily tenkou vrstvu vodního filmu, která obklopí kořeny rostlin.

4. Přidejte substrát

Umístěte substrát (např. kokosové vlákna) do trubek tak, aby držely rostliny na místě a poskytovaly jim podporu.

5. Připravte sazenice

Připravte sazenice nebo semínka pro pěstování v hydroponickém systému.

6. Umístěte rostliny

Umístěte sazenice nebo semínka do substrátu v trubkách. Ujistěte se, že kořeny jsou dobře umístěny v substrátu.

7. Naplňte nádrž s roztokem živin:

Naplňte nádrž vodou smíchanou s hydroponickým hnojem podle návodu na obalu.

8. Zapněte čerpadlo

Spusťte vodní pumpu, aby roztok živin začal protékat trubkami a zavlažovat rostliny.

9. Monitorujte a udržujte

Pravidelně monitorujte pH, EC a teplotu roztoku a upravujte je podle potřeby. Také udržujte čistotu systému a odstraňujte případné nečistoty.

 

Samozřejmě, lze v rámci hydroponických systémů zakoupit jednotlivé díly a dle požadavků na prostor v domácnosti nebo koupit některý z kompletních hydroponických systémů. 

 

Pěstování zeleniny díky jednoduché hydroponii v systému microFeeld

 

 MicroFeeld jsme se naopak snažili navrhnout vše tak, aby byl systém postaven na co nejjednodušším principu jednoduché nenáročné hydroponie. Tedy microgreens rostou na konopné tkanině a pod nimi je zásobník s vodou. Zásobník je navržen tak, aby jeho obsah stačil přesně na růst a sklizeň jedné úrody zeleniny. Tedy, celý princip, je kromě prvních dvou dnů rosení zeleniny postaven na tom, že se o zeleninu již následně nemusíte starat. Microgreens navíc nepotřebují žádné živné roztoky, proto pro pěstování stačí pouhá voda. V zimě doporučujeme rostlinám přisvítit a proto je možné zakoupit stojany s LED  full bílým spektrem, které je určeno přímo pro ideální růst microgreens. Chcete jednoduchou hydroponii mít doma? Mrkněte se na naše systémy