Jak pěstovat řeřichu doma? Jednoduše v 8 krocích

Pěstování řeřichy je snadné. Aniž bychom před lety při pěstování řeřichy na vatě ve škole tušili, tak tato drobná zelenina patří mezi oblíbené microgreens. Řeřicha je ideální pro všechny, kteří doma chtějí začít s pěstováním vlastní zeleniny, nebo si chtějí s řeřichou dochutit oblíbené pokrmy nebo díky ní získat cenné vitamíny a minerály pro své tělo. Pojďme se podívat na 8 jednoduchých kroků, jak pěstovat řeřichu doma

 

jak pěstovat řeřichu doma

 

Pěstování řeřichy doma v 8 krocích

 

1. Semínka

Začněte s kvalitními semínky řeřichy. Kupujte osivo určené speciálně pro klíčení nebo microgreens. To koupíte většinou v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Proč kupovat osivo speciálně pro klíčení a microgreens? Jednoduše, běžná osiva jsou určená pro venkovní růst a mají nižší klíčivost. A naším cílem je, abychom měli dostatek zdravé zeleniny v nejvyšší kvalitě.

 

2. Nádoba

Ideální pro pěstování je plochá a mělká nádoba, do které lze nalít voda. Ideální jsou speciální misky nebo traye pro pěstování microgreens, ty totiž dokáží oddělit nepotřebnou vodu a zeleninu tak, aby řeřicha nebyla celou dobu zcela ponořena do vody, v tu chvíli by mohla začít plesnivět. Při růstu v létě nebo teplejších podmínkách pak naopak řeřicha dokáže velmi rychle vyschnout.   

 

3. Substrát

Jaký použijete substrát je zcela na vás, zkuste vatu, netkanou textílii, některou z pěstebních tkanin nebo rašelinu či kokosovou drť. Z vlastní zkušenosti doporučujeme využít konopnou tkaninu nebo rašelinu, tyto dva typy substrátu nám při testování vždy vyšly jako nejlepší. Na dno nádoby dejte vrstvu substrátu a substrát jemně zatlačte (v případě rašeliny) a rozprašovačem navlhčete. Substrát by neměl plavat ve vodě, měl by být pouze vlhký. 

 

4. Výsev

Rovnoměrně rozprostřete semínka řeřichy po povrchu substrátu a navlhčete je rozprašovačem. nepřekrývejte semínka další vrstvou substrátu.

 

DSC08798

Řeřichu využijete v mnoha receptech

 

5. Klíčení

Zajistěte, aby semínka měla dostatek vlhkosti pro klíčení. Ideální je nádobu při klíčení přikrýt nějakým víkem, které zajistí udržení vlhkosti pro klíčení. V době klíčení nemusí být řeřicha na světlém místě ani slunci. Řeřicha klíčí 1 až 3 dny.

 

6. Růst microgreens a zalévání

Po vyklíčení a zakořenění kořínků do substrátu uvidíme první lístky řeřichy, zhruba 3. až 4. den od zasetí. V tuto chvíli odklopte víko a dejte zeleninu na světlé místo vaší domácnosti. Ideálně roste při pokojové teplotě, přímé ostré slunce není vhodné. Denně kontrolujte vlhkost substrátu a případně ho postřikujte vodou, aby zůstal vlhký, ale ne nasáklý. Voda by neměla zůstávat na povrchu semen, aby nedošlo k jejich hnití. Pokud máte hydroponickou misku, od odklopení řeřichy na slunce není třeba se o její růst do sklizně dál starat. 

 

7. Sklizeň

Řeřichu můžete sklízet od 4. dne jejího růstu. Vždy stříhejte řeřichu 1 cm nad substrátem, nekonzumujte ji s kořínky. Nejedná se o klíčky. Řeřichu můžete celou sklidit najednou a uschovat ji v lednici nebo ji postupně stříhejte a rovnou přidávejte do oblíbených pokmů. nenechávejte řeřichu přerůstat, ideální je jí zkonzumovat do zhruba 8 dne od zasetí. 

 

8. Skladování

Sklizenou řeřichu můžete ihned konzumovat nebo skladovat v chladničce v uzavřené nádobě, popřípadě ji můžete usušit nebo zamrazit. Nicméně, pro zachování co nejvyšší čerstvosti a živin, je nejlepší konzumovat ji co nejdříve po sklizni.

 

Jak jednoduše pěstovat řeřichu doma můžete vidět i v našem videu níže.

 

Video: pěstování řeřichy doma krok za krokem

 

Kde řeřichu použít?

Řeřicha má široké využití, nejlépe chutná v polévkách, ať už vývarech nebo jemných zeleninových krémech. Skvěle vypadá na pečivu. Vytvoříte s ní skvělé pokrmy, kde hlavní roli hrají vajíčka. Můžete jí zkusit také použít v nádivkách nebo s ní dochutit zeleninové saláty. 

 

Řeřicha a názor na ní za microFeeld

Za nás doporučujeme pěstování řeřichy i pro úplné začátečníky a nebo, když potřebujete vlastní zeleninu vypěstovat velmi rychle. Řeřicha je totiž nejrychleji rostoucím microgreenem. V microFeeldu můžete samozřejmě také pěstovat řeřichu a to velmi jednoduše a s vysokou mírou efektivity díky hydroponickým miskám. Můžete si zkusit pořídit naší sadu pro pěstování microgreens na zkoušku nebo některým ze systémů. Řeřichu a substrát pak naleznete zde.  Zajímá vás, jak všeobecně pěstovat microgreens? Stáhněte si e-book zdarma níže.

 

tlacitko_stahnout_ebook