Pěstování zeleniny v bytě

 

Máte rádi vlastní zeleninu, ale nemáte k dispozici zahradu nebo balkon? Nebo máte zahradu, ale chcete pěstovat zeleninu doma celoročně? Žádný problém! I v bytě si můžete vychutnat čerstvé a chutné plodiny. V tomto článku se zaměříme na pěstováním takové zeleniny, která doma pohodlně poroste a bude ekonomicky, tak časově výhodná. Pěstování zeleniny v bytě navíc zvládne každý.

 

Která zelenina je vhodná pro růst v bytě?

 

Nejzákladnější otázkou je, jaký druh zeleniny vlastně v bytě lze pěstovat. Je třeba si uvědomit, že každá rostlina má jinou životnost, délku růstu, ale také její fázi. Některé rostliny tvoří pouze zelenou část, některé plody. V rámci domácího pěstování zeleniny doporučujeme se zaměřit spíše na druhy zeleniny, které netvoří plody a rostou poměrně rychle. Samozřejmě, pokud pěstujete spíše pro zábavu, než pro konzumaci, klidně zasejte plodovou zeleninu, jako papriku nebo rajče.

 

Začněte bylinkami

 

Pěstování bylinek v bytě je skvělým způsobem, jak začít s pěstováním zeleniny. Bylinky, jako jsou bazalka, petrželka, tymián a rozmarýn, jsou nenáročné rostliny a lze je pěstovat na okenním parapetu. Stačí jim světlo, voda a občasné hnojivo. Tyto bylinky nejenže obohatí vaše pokrmy lahodnou chutí, ale také dodají vašemu bytu příjemnou vůni. Výhodou je, že bylinky můžete koupit již předpěstované (ideální je, je pak přesadit a dodat živiny), tak můžete zkusit pěstování ze semínka. 

 

Jak pěstovat nejznámější bylinky?

Rozhodněte se, zdali chcete pěstovat již vzrostlé bylinky nebo budete pěstovat od semínka.

 

Pokud od semínka, kupte osivo vysoké kvality, to je základ. Stejně jako kvalitní substrát, ideálně určený k pěstování bylinek, ten již obsahuje látky potřebné k růstu. Semínka zasejte do připraveného květináče podle návodu na obalu, ideálně 1,5 cm pod povrch substrátu a následně substrát jednou dvakrát denně roste. Až uvidíte první děložní lístky bylinek, můžete začít se zálivkou. Květináč postavte na slunné místo vašeho bytu.

 

Pokud chcete pěstovat bylinky již vzrostlé, doporučujeme je po koupi přesadit do vlastní nádoby a také použít substrát na bylinky, tak, aby bylinka měla dostatek živin.  

 bylinky pěstování v bytě

Microgreens jsou ideálním začátkem pěstování vlastní zeleniny

 

Microgreens jsou mladá zelenina různých druhů, jako jsou ředkvičky, hrášek, čočka, brokolice nebo kedlubna. Chutnají stejně jako dospělé plody zeleniny jen mají několikanásobně větší koncentraci vitamínů a živin, než plod takový. Rostou velmi rychle, takže sklízíte vlastní zeleninu během pár dní. Jedná se navíc o zeleninu, kde nemusíte myslet na hnojiva, přesazování apod.

 

Jak jednoduše pěstovat microgreens doma?

Opět, základem je kvalitní osivo určené k pěstování microgreens. Microgreens můžete pěstovat v substrátu, stejně tak pohodlně hydroponicky. Semínka první dny rosíte, následně vyklíčí a při prvních děložních listech zeleninu sklízíte, podrobný návod, jak pěstovat microgreens naleznete v našem e-booku, který si zdarma můžete stáhnout zde

 

ekonomika3

Saláty na okenním parapetu

 

Pokud máte rádi saláty, můžete si je pěstovat přímo na okenním parapetu. Počítejte s tím, že růst salátu ovlivňuje zejména světlo a teplota. Tedy, salát vám nejlépe poroste v jarních a letních měsících, kdy je doba svitu nejdelší, v zimě a na podzim, je to slabší a hodí se této zelenině přisvítit. Existuje mnoho odrůd salátů, které jsou vhodné pro pěstování v bytě. Při pěstování salátu v květináči na okně dbáme tedy primárně na dostatek světla a pravidelnou zálivku. Jak dlouho poroste salát, než bude vhodný ke sklizni? Počítejte tak s 5 až 6 týdny. 

 

Jak pěstovat salát v interiéru

Budeme se opakovat, ale i pro růst salátu je nejdůležitější, abyste měli kvalitní osivo a půdu, kde salát budete pěstovat. Zeleniny potřebuje jak živiny, tak dostatek světla, ať už pěstováním na parapetu nebo pod umělým osvětlením s potřebným výkonem. Kupte tedy semínka, zasejte je 1,5 cm do substrátu, ideálně v řádku podle návodu na osivu. První dny salát roste rozprašovačem a následně začněte se zálivkou. S vodou to nepřehánějte, ať salát není přelitý. Za zhruba 5 až 6 týdnů ho můžete začít sklízet. Záleží na odrůdě.  

 salát pěstování v bytě

Zelenina s plody, spíše pro pokročilé

 

Zeleninu s plody, jako jsou rajčata, papriky nebo okurky může být v bytě obtížnější pěstovat a to zejména pokud nemáte dostatek prostoru a světla. Tyto rostliny potřebují více péče a větší kontrolované prostředí. Pokud máte již zkušenosti s pěstováním bylinek, microgreens a salátů můžete se pokusit pěstovat větší zeleninu s plody, ale buďte připraveni na výzvy, které to může přinést. Počítejte také s běžnou dobou růstu a sklizně v řádech více měsíců, což se nemusí, při malém prostoru ekonomicky vyplácet. pro radost však pěstování určitě zkuste. 

 

Jak pěstovat zeleninu s plody v bytě?

Kromě kvalitních osiv, je třeba zamyslet se nad nádobami, ve kterých budete pěstovat. Musejí být dostatečně velké, aby pojmuly dospělou rostlinu. Nádobu volte s odtokem, tedy, aby nedošlo k přelití rostlin. Ohledně světla. Rostliny s plody mají několik fází růstu, kdy rostlina potřebuje jiný druh osvětlení. Tedy v podstatě jarní, letní a podzimní světlo. Pokud nasejete zeleninu s plody na jaře, poroste vám přirozeně, pokud chcete pěstovat přes zimu, musíte rostlinám dodat speciální osvětlení. Rostliny potřebují dostatek kvalitní půdy s živinami, každý druh zeleniny to má trochu jinak, proto vždy se informujte na konkrétní. Poslední věcí je, že některé druhy plodové zeleniny potřebují květy opylovat, což se většinou dělá štětečkem.  

 

rajčata pěstování hydroponicky v bytě

 

Budu pěstovat v substrátu nebo hydroponicky?

 Některé druhy zeleniny je v dnešní době moderní pěstovat spíše hydroponicky než v půdě. Většinou se jedná o velkoplodou zeleninu, která čerpá živiny z hydroponických roztoků. Microgreens jsou pak skvělou volbou pro jednoduchou hydroponii bez živin. Však microFeeld je na tomto systému založen i proto, abyste nemuseli myslet na zalévání a nemuseli v bytě používat substráty. 

 

 

Základní potřeby pro pěstování v bytě tedy jsou

 

K pěstování zeleniny v bytě budete potřebovat několik základních věcí:

 

  • Květináče nebo nádoby - vyberte si květináče odpovídající velikosti pro vaše rostliny.
  • Půda - použijte kvalitní půdu určenou pro pěstování rostlin.
  • Světlo - pokud nemáte dostatek přirozeného světla, můžete použít rostlinné světlo nebo růstové LED světlo
  • Voda - rostliny potřebují pravidelnou zálivku. Nepřelévejte ani nepodlévejte.
  • Hnojivo nebo hydroponický roztok - občasná dávka hnojiva pomůže rostlinám růst zdravě, v případě hydroponického pěstování větší zeleniny jsou hnojiva nezbytná.

 tlacitko_stahnout_ebook

 

 

 

Zajímá vás pěstování microgreens? Stáhněte si náš e-book zdarma!