Pěstování koriandru, zvládnete ho pohodlně i vy!

 

Koriandr je nepostradatelnou součástí asijské a středoamerické kuchyně, v posledních letech si však získal velkou oblibu i u nás, což je logické s rostoucí popularitou zmíněných kuchyní. Málo kdo však ví, že koriandr je také bylina s mnoha příznivými účinky pro zdraví. Nejenom, že obsahuje vysoké množství vitamínu B a C, antioxidantů, vápníku, železa a mnoha dalších prvků, tak příznivě působí zejména na naše trávení. Podobně jako kmín snižuje bolesti břicha a plynatost. Je přírodním antibiotikem a blahodárně působí například i na otoky, díky lokálním obkladům. Nevýhodou je, že k nám koriandr cestuje většinou letecky z Asie a je velmi často nedostupný. Pojďme se tedy podívat na to, jak jednoduše koriandr pěstovat doma či na zahradě.  

 koriandr

Osivo nebo sazenice?

Je na vás, jak se rozhodnete, se sazenicemi není úplně běžné se setkávat, ale pěstování ze semínka je téměř ideální, protože máte maximální dohled nad tím, že rostlina není nijak chemicky ošetřena. V první řadě je tedy třeba myslet na kvalitní osivo. Tím, že má koriandr velmi pevný a tvrdý obal semen trvá tak déle než začne klíčit, setkáte se dvěma druhy. Celými semínky nebo půlenými. Rozdíl je v době klíčení, ale také v tom, kde chcete koriandr pěstovat. Pokud venku, díky vlahé zemině klidně použijte semínka celá, doma bychom doporučili spíše ta půlená. Doba klíčení se pohybuje od 10 dnů po 3 týdny. Na osivu nešetřete a kupujte takové, které je vysoké kvality a klíčivosti. Osivo se také liší tím, zdali je určeno pro sklízení semen nebo jako bylinka.

 

Kde pěstovat koriandr?

Koriandru se daří při teplotách okolo 17 až 27C. Což je ideální venkovní teplota v našich podmínkách od května do září. Venku tedy můžete koriandr zaset kdykoliv v těchto měsících. Počítejte s průměrnou délkou růstu byliny 1,5 až tři měsíce měsíce. Následně začne koriandr vadnout. Pokud chcete mít stálou zásobu, sejte ho každé tři až čtyři týdny od května do září. Koriandr můžete stejně tak pěstovat na balkoně. Další variantou je pěstovat bylinu doma po celý rok. Růst koriandru doma v květináči pak bude ovlivněn jak pokojovou teplotou a substrátem. Poslední variantou, tou nejrychlejší, je pak pěstovat microgreens koriandr.

 

Pěstování koriandru na zahradě

Důležitou zásadou u pěstování koriandru je, že nemá rád převlhčenou půdu, vítr a tropické teploty. Půda by měla být řádně vyživená kompostem, humusem nebo substrátem s hnojivem. Semínka sázejte do řádků v závětří, řádky by od sebe měly být vzdáleny alespoň 20 cm. Osivo sázejte od 1,5 cm až zhruba 8 cm hloubky půdy. První týden, až dva, je třeba semínka řádně zalévat, ať tedy nedojde k jejich vyplavení. Jakmile osivo vyklíčí, koriandr naopak nemá rád moc vody. Nepřelívejte ho tedy. Při tropických teplotách může začít žloutnout nebo brzy vykvést. Květy, pokud nepěstujete na semínka, odstřihněte. Rostlinu postupně stříhejte nad zemí ať využijete co nejvíce hmoty. Následně zasejte v řádku koriandr nový, stejným postupem.

 

koriandr pěstování 

Pěstování koriandru v květináči na balkoně či na zahradě

Postup pěstování koriandru v květináči je velmi podobný pěstování venku. Důležitý je kvalitní substrát a prohnojená půda. V prvních týdnech je třeba dostatečné vláhy, po vyklíčení osiva naopak se zálivkou ubrat. Květináč umístěte na místo, kde nefouká a kam ideální svítí ranní slunce, vyhněte se naopak přímému horkému tropickému odpolednímu slunci. Semínka zasejte 1,5 cm až cca 3 cm do hlíny či substrátu, osivo sejte ve větším množství, ať je úroda co nejbohatší, postupně pak začněte prostříhávat a sklízet. Po sklizni, zhruba za dva až tři měsíce, zasejte podle postupu znovu. 

 

Pěstování koriandru doma v květináči

Koriandr můžete pěstovat také doma v květináči. Opět platí, kvalitní osivo je základ, dále potřebujete květináč, bylinkový substrát a světlé místo ve vaší domácnosti. Doporučujeme také mít doma rozprašovač, ať osiva v květináči první dva týdny spíše rosíte, než zaléváte. nedojde tak k vyplavení osiva na povrch a jeho schnutí. Koriandr poroste trochu jinak v zimě něž v létě. Může za to samozřejmě délka slunečního svitu, stejně jako teplota ve vašem domově. Dopřejte mu dostatek světla. V domácích podmínkách sklízejte rostlinu už zhruba od 10 cm vzrůstu, tedy zhruba za měsíc až dva růstu. Koriandr nebude mít tendenci vyrůst více. Opět pokud chcete stálou zásobu čerstvého koriandru, sejte každé tři týdny novou nádobu. 

 

                                                 

Pěstování koriandru jako microgreens

Koriandr můžete pěstovat jako microgreens (informace k microgreens si můžete zdarma stáhnout zde) a sklízet ho ve fázi děložních lístků či prvních pravých. Výhodou je, že bylinku takto sklidíte již 14. den od zasetí a pěstování není žádná věda. Osiva je třeba zaset ve větším množství, aby byla úroda dostatečná. Výhodou je, že koriandr jako microgreen nepotřebuje až tolik živin k úspěšnému růstu. Zasejte ho tedy klasického do bylinkového substrátu, rovnoměrně, na větší ploše. Nádoba nemusí být nikterak hluboká, stačí pár centimetrů. Než osivo zasejete, je dobré ho na den až dva namočit do vody, začne tak rychleji klíčit. Vysejte semena rovnou na substrát a pouze je jemně zatlačte do hlíny. První dny, než rostlinky vyklíčí, semena dvakrát denně roste rozprašovačem a přikrývejte další nádobou, ať drží nádoba stálou vlhkost. Zhruba za týden osivo vyklíčí, bylinky dejte na světlo a od 14. dne můžete koriandr sklízet. Zajímá vás, jak pěstovat doma microgreens? Stáhněte si zdarma e-book níže. 

 

tlacitko_stahnout_ebook

 
koriandr microgreens

 

 

Hydroponické pěstování microgreens koriandru

Koriandr lze pěstovat také zcela hydroponicky, tedy na pěstebním médiu, základ je dobré provlhčení první dny. Postup je pak stejný, jako v případě pěstování microgreens v substrátu. Médium a kvalitní osivo koriandru naleznete v pěstebním setu zde. Pokud hledáte kompletní řešení pěstování koriandru doma, můžete ho pěstovat samozřejmě v rámci pěstebních systémů microFeeld. Naopak všichni, kdo pěstují koriandr doma jako microgreens, mohou tato osiva použít pro venkovní pěstování. 

 

Využití koriandru

Koriandr je samozřejmě nejlepší konzumovat v co nejčersvější podobě, můžete ho také usušit nebo zamrazit. další netradiční variantou je koriandrové pesto. A jak takové pesto připravit? Nechte se inspirovat v našem článku na téma microgreens pestaPokud vás zaujalo pěstování koriandru jako microgreens, stáhněte si zdarma e-book o pěstování. 

 

 tlacitko_stahnout_ebook