Domácí pesto? Zkuste to z microgreens!

 

Chcete si doma připravit domácí pesto? Kromě toho bazalkového nebo z medvědího česneku můžete tuto skvěle chutnající omáčku připravit i z microgreens. Nejenom, že vyzkoušíte desítku nových chutí, ale zeleninu na pesto si můžete vypěstovat v pohodlí domova během celého roku. 

 

Domácí pesto, z čeho ho připravit?

 

Pesto je vlastně rozmělněná zelenina, tužší omáčka, do které se kromě zeleniny přidávají nejčastěji oříšky, olivový olej, česnek a výrazný sýr typu parmezán, Gran Padano nebo Pecorino. Ze zeleniny je pak nejznámější na použití bazalka, sušená rajčata, rukola nebo koriandr. My se zaměříme na pesto z microgreens, kde si můžete vybrat zdali preferujete pesto z microgreens hrachu, ředkve, slunečnice, čočky, brokolice nebo klidně i koriandru či jetele.  

pesto1 

Recept na ředkvičkové pesto z microgreens

 

Na menší skleničku potřebujete:

  • Tři hrnky microgreens ředkve (ideálně tedy mít předpěstované dvě misky ředkve v microFeeldu)
  • 60g kešu ořechů
  • 100g parmezánu
  • Olivový olej
  • 4 lžíce vody
  • Sůl
  • Pepř
  • Stroužek česneku
  • Limetku

 

Čerstvé microgreens s kešu ořechy jemně pomelte či promixujte nahrubo s 20 ml olivového oleje a 4 lžícemi studené vody. Ke směsi přimíchejte nastrouhaný parmezán (můžete zvolit i variantu bez sýru pouze s ořechy, použijte dvojnásobné množství). Směs promíchejte a dolévejte olivový olej. Směs by měla být hustá, ale lehce roztíratelná, pokud si nejste jisti poměrem ingrediencí, či preferujete jinou strukturu, přidejte více oleje na zjemnění, nebo naopak sýr na zahuštění. Následně dochuťte pesto solí, pepřem a stroužkem prolisovaného česneku, dochuťte pár kapkami limetky.

 

Skladování domácího pesta

 

Pesto skladujte v uzavíratelné sklenici, navrch ho ještě přelijte olivovým olejem. Díky tomuto jednoduchému triku zůstane déle čerstvé. Pesto ve sklenici v lednici nebo na jiném obdobně chladném místě vydrží zhruba týden. Pokud víte, že ho tak rychle nespotřebujete, je lepší rozdělit ho na několik porcí a v plastové nebo silikonové misce zamrazit. 

 

pesto2

 

Jak využít domácí pesto v rámci pokrmů?

 

Nejčastěji se pesto využívá k dochucení těstovin, pizzy, ale je skvělé také v případě pečiva, skvěle chutná na opečených toastech, bagetkách či chlebu. Málokdo ví, že pesto můžete použít i na dip, kdy pesto zředíte jogurtem, tvarohem či olivovým olejem a následně směsí zakápnete salát. Další oblíbenou variantou je také použití pesta k masu, většinou rybám nebo pro naložení kuřecího masa. Pokud si chcete zeleninu na pesto vypěstovat doma, zkuste naše systémy microFeeld se speciálně navrženými hydroponickými miskami pro pohodlné pěstování microgreens. 

 

Chcete zkusit doma vypěstovat microgreens a připravit si z nich skvělé pesto recepty? Stáhněte si e-book o pěstování zdarma. 

 

tlacitko_stahnout_ebook