Nenáročná zelenina k pěstování, návod pro začátečníky

Pěstování vlastní zeleniny může být pro začátečníky nelehký úkol, ale některé druhy zeleniny jsou pro domácí pěstování překvapivě nenáročné. Ať už máte zahradu nebo jen malý prostor u okna, existují možnosti, jak si vypěstovat čerstvé produkty doma. V tomto článku se podíváme na zeleninu, která je ideální pro pěstování venku, i na možnosti, jak pěstovat zeleninu doma a nebojte, pěstování zvládne opravdu každý.

Nenáročná zelenina k pěstování - pěstování venku nebo doma?

Záleží zejména na prostoru, kde chcete zeleninu vyzkoušet pěstovat. Zeleninu doma pak můžete pěstovat celoročně, venku s ohledem na počasí tak, aby již nedocházelo nebo se neblížilo období mrazíků.

 

Pěstování zeleniny venku

 

Venkovní pěstování nabízí zelenině přístup k přirozenému slunečnímu světlu a dešťové vodě, což jsou klíčové faktory pro jejich růst. Samozřejmě počítejte s tím, že v suché dny je třeba zeleninu zalít a každá zelena má ráda trochu jiné povětrnostní podmínky. Pro začátečníky je zde několik druhů zeleniny, které jsou pro svou nenáročnost ideální:

 

Salát

Salát je rychle rostoucí plodina, která vyžaduje minimum prostoru a je ideální pro začátečníky. Můžete začít se sadbou v malých nádobách a postupně je přesazovat či ho pěstovat ve skleníku nebo venku, myslete však na případné jarní mrazíky, ty by mohly úrodu znehodnotit. Salát můžete pěstovat i na balkoně.

 salát pěstování

 

  1. Výběr místa

Salát preferuje chladnější klima a může snést částečný stín, ale pro optimální růst potřebuje minimálně 4-6 hodin denně přímého slunečního světla. Vyberte místo, které splňuje tyto podmínky.

 

  1. Příprava půdy

Salát nejlépe roste v bohaté, dobře odvodněné půdě. Před výsadbou obohaťte půdu kompostem nebo zralým hnojem, aby byla výživná a udržovala vlhkost. Půdu také důkladně prokypřete.

 

  1. Výsev semen

Semena salátu vysévejte přímo do připravené půdy na jaře, jakmile je půda dostatečně teplá na to, aby ji bylo možné obdělávat, nebo na podzim, asi 4-8 týdnů před prvním očekávaným mrazem. Semena vysévejte mělce, asi 0,6 cm hluboko, s řádkovým rozestupem 30-45 cm. A jaký salát pěstovat? Podle chuti, můžete zkusit třeba Pak Choi

 

  1. Zálivka

Salát potřebuje pravidelnou zálivku, aby půda zůstala konzistentně vlhká, ale ne zamokřená. Nedostatek vody může vést k tvorbě hořké chuti listů.

 

  1. Protrhávání

Když sazenice salátu dosáhnou výšky přibližně 2,5 cm, začněte řádek protrhávat, aby mezi sazenicemi byl dostatečný prostor pro růst. Optimální rozestup mezi rostlinami je asi 10-25 cm, v závislosti na odrůdě. Vytržené saláty samozřejmě nasejte. Možné je také ihned semínka naset v požadované vzdálenosti.

 

  1. Péče

Udržujte oblast bez plevele, aby salát neměl konkurenci o živiny a vodu. Mulčování kolem rostlin může pomoci udržet vlhkost a omezit růst plevele.

 

  1. Sklizeň

Salát lze sklízet, jakmile dosáhne požadované velikosti, ale ještě předtím, než rostlina vyšle květní stvol, což může způsobit, že listy budou hořké. U řezaných salátů můžete začít sklízet vnější listy již po několika týdnech, zatímco u hlávkových salátů počkejte, až se hlávka plně vyvine.

 

  1. Postupný výsev, pokud chcete mít salát během celé sezóny

Pro kontinuální sklizeň provádějte postupný výsev každé 2-3 týdny během vhodné sezóny.

 

Pěstování salátu venku je rychlý a snadný způsob, jak si zajistit čerstvé listové zeleniny přímo ze zahrady. Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete užít bohatou sklizeň salátu téměř po celou sezónu.

 

Ředkvičky

Ředkvičky jsou další rychle rostoucí zeleninou, která je odolná a vyžaduje minimální péči. Jsou skvělou volbou ze které lze vytvořit mnoho receptů.

 ředkev jednoduchá zelenina k pěstování

 

  1. Výběr místa

Ředkvičky nejlépe rostou na slunném místě, které poskytuje minimálně 6 hodin přímého slunečního světla denně. Přestože snesou částečný stín, v plném slunci budou růst rychleji a budou mít lepší chuť.

 

  1. Příprava půdy

Pro úspěšný růst potřebují ředkvičky dobře odvodněnou, hlubokou a bohatou půdu. Před výsadbou půdu prokypřete a obohaťte kompostem nebo zralým hnojem. Ujistěte se, že odstraníte kameny nebo jiné překážky, které by mohly zpomalit růst kořenů.

 

  1. Výsev semen

Semena ředkviček vysévejte přímo do záhonu na jaře, jakmile půda dosáhne teploty alespoň 8°C, a pokračujte v postupném výsevu každé 2 týdny pro kontinuální sklizeň. Semena rozprostřete v řádkách s mezerou asi 2,5 cm a zakryjte je lehce půdou. Řádky by měly být vzdálené asi 15-20 cm od sebe. Ředkviček je spousta druhů, zkuste například ředkev China Rose

 

  1. Zálivka

Udržujte půdu konzistentně vlhkou, ale ne přemokřenou. Nedostatek vody může vést k dřevnatým nebo hořkým ředkvičkám. Pravidelná zálivka je klíčová, zvláště v teplých a suchých obdobích.

 

  1. Protorhávání

Když sazenice ředkviček dosáhnou výšky 2-3 cm, začněte je protrhávat a přesazovat, aby mezi nimi byl dostatečný prostor pro růst. Ideální vzdálenost mezi rostlinami je asi 5 cm. Semena můžete rovnou zaset podle požadované vzdálenosti a nemusíte je pak protrhávat a přesazovat.

 

  1. Péče

Pokud je půda správně připravená a rostliny jsou pravidelně zavlažovány, ředkvičky obvykle nepotřebují mnoho další péče. Udržujte záhon bez plevele, který by mohl soutěžit o živiny a vodu.

 

  1. Sklizeň

Ředkvičky jsou obvykle připraveny ke sklizni asi 4-6 týdnů po výsadbě, v závislosti na odrůdě. Sklizeň provádějte, když mají ředkvičky vhodnou velikost (obvykle 2,5-5 cm v průměru). Nečekejte příliš dlouho, protože přerostlé ředkvičky mohou být dřevnaté a hořké.

 

Cherry rajčata

Cherry rajčata jsou plodné a méně náročné na péči než jejich větší protějšky. Stačí jim dobré umístění na slunném místě a pravidelná zálivka. Cherry rajčata můžete pěstovat jak ve skleníku, tak v nádobách na zahradě, na zahradě jako takové či na balkoně.

 cherry rajče pěstování

 

  1. Výběr odrůdy

Vyberte odrůdu cherry rajčat, která nejlépe vyhovuje vašemu klimatu a prostorovým možnostem. Existují odrůdy vhodné pro pěstování v teplejších i chladnějších podmínkách, stejně jako odrůdy určené pro pěstování v nádobách.

 

  1. Předpěstování sazenic

Cherry rajčata se obvykle předpěstují ze semen uvnitř domu 6-8 týdnů před posledním očekávaným mrazem. Semena vysévejte do malých květináčů nebo nádob a udržujte je na teplém místě s dostatkem světla, dokud nevyklíčí.

 

  1. Výsadba

Po posledním jarním mrazu a když sazenice dosáhnou výšky asi 15-20 cm, je můžete vysadit ven. Vyberte slunné místo s minimálně 6 hodinami přímého slunce denně. Rajčata potřebují dobře odvodněnou, bohatou půdu. Před výsadbou obohaťte půdu kompostem nebo zralým hnojem.

 

  1. Vzdálenost a podpora

Sazenice vysazujte s rozestupy asi 45-60 cm, aby měly dostatek prostoru pro růst. Cherry rajčata obvykle potřebují oporu, jako jsou kolíky nebo klece, aby podpořily jejich růst a zabránily plodům v kontaktu se zemí.

 

  1. Zálivka a hnojení

Rajčata vyžadují pravidelnou a konzistentní zálivku, zejména během suchých období. Dbejte na to, aby voda nespadla přímo na listy, což může vést k výskytu chorob. Hnojte mírně a pravidelně s hnojivem bohatým na draslík, abyste podpořili tvorbu květů a plodů.

 

  1. Péče o rostliny

Pravidelně odstraňujte postranní výhony (tzv. "suckers"), které rostou v úhlu mezi hlavním stonkem a listy. To pomůže zvýšit proudění vzduchu kolem rostliny a soustředit energii na tvorbu plodů.

 

  1. Sklizeň

Cherry rajčata jsou připravena ke sklizni, když jsou plně zralá a snadno se oddělí od stonku. Pravidelná sklizeň podporuje rostlinu k dalšímu kvetení a tvorbě plodů.

 

  1. Ochrana před škůdci a chorobami

Buďte ostražití vůči možnému výskytu škůdců a chorob. Pravidelně kontrolujte rostliny a při prvních známkách problému zvažte použití vhodných organických postřiků nebo jiných metod kontroly.

 

Mrkev

Mrkev je odolná zelenina, která může růst v různých půdních podmínkách. Je důležité udržovat půdu vlhkou a volnou pro správný růst.

 mrkev pěstování

 

  1. Výběr odrůdy

Vyberte odrůdu mrkve, která se nejlépe hodí pro vaši půdu a klimatické podmínky. Existují různé typy mrkve, od krátkých a tlustých odrůd vhodných pro těžší půdy až po dlouhé a štíhlé, které se hodí pro písčité půdy.

 

  1. Příprava půdy

Mrkev prosperuje v hluboké, dobře odvodněné, lehké a písčité půdě bez kamenů nebo tvrdých shluků, které by mohly způsobit deformaci kořenů. Před výsadbou půdu prokypřete a odstraňte kameny nebo těžké shluky. Pokud je vaše půda těžká nebo jílovitá, zvažte přidání písku pro zlepšení struktury nebo využití zvýšených záhonů.

 

  1. Výsev semen

Semena mrkve vysévejte přímo do záhonu na jaře, jakmile je půda dostatečně teplá a lze ji obdělávat, obvykle 2-3 týdny před posledním jarním mrazem. Semena rozprostřete na povrch půdy a jemně je zakryjte tenkou vrstvou půdy nebo kompostu. Mrkev klíčí pomalu, takže buďte trpěliví.

 

  1. Zálivka

Udržujte půdu konzistentně vlhkou, ale ne přemokřenou. Je důležité, aby byla půda vlhká zejména během klíčení semen, což může trvat 2-3 týdny. Nedostatečná zálivka může vést k tvrdým a dřevnatým kořenům.

 

     5. Protrhávání a přesazování

Když sazenice mrkve dosáhnou výšky asi 2-3 cm, začněte je řídkovat, aby mezi nimi byl dostatečný prostor pro růst. Ideální vzdálenost mezi rostlinami je zhruba 5-10 cm, v závislosti na odrůdě mrkve. Mrkev můžete také rovnou zaset v požadované vzdálenosti.

 

  1. Péče

Pokračujte v pravidelné zálivce a udržujte záhon bez plevele, aby mrkev neměla konkurenci o vodu a živiny. Během vegetačního období není obvykle potřeba dodatečné hnojení, pokud byla půda před výsadbou řádně připravena.

 

  1. Sklizeň

Mrkev je obvykle připravena ke sklizni za 2-4 měsíce po výsadbě, v závislosti na odrůdě. Velikost, kterou mrkev dosáhne při sklizni, závisí na odrůdě, ale obvykle je nejlepší sklízet, když jsou kořeny pevné a dobře zbarvené. Mrkev lze sklízet ručně vytažení

 

 

Pěstování zeleniny doma

 

Zeleninu lze pěstovat i doma. Můžete zkusit pěstovat salát i ředvičky v nádobách doma. Cherry rajčata nejsou zas až tak vhodná. Ideální zelenina na pěstování doma je pak ta ve formě microgreens nebo bylinek. Všeobecně nejlepší zelenina pro růst doma je ta co je zelená a nemá plody.

 

Pěstování microgreens

 hrášek microgreens

 

Co jsou Microgreens?

Microgreens jsou mladé výhonky zelenin a bylinek, které se sklízejí brzy po vyrašení prvních listů. Jsou ceněny pro svou vysokou nutriční hodnotu a intenzivní chuť, což z nich činí oblíbený doplněk salátů, sendvičů a jiných pokrmů.

 

Jak pěstovat Microgreens?

Pěstování microgreens je jednoduché a může se provádět i na parapetu vašeho okna. Budete potřebovat:

 

- Nádobu

- Půdu nebo pěstební médium

- Semena microgreens: Výběr semen je široký, od ředkviček po brokolici.

- Světlo: Microgreens potřebují dostatek světla, ale vyhněte se přímému slunečnímu záření.

- Vodu: Udržujte půdu nebo médium vlhké ale ne přemokřené.

 

Začněte vyséváním semen na povrch vlhké půdy a lehce je přikryjte. Umístěte nádobu na světlé místo a udržujte půdu vlhkou. Microgreens by měly být připraveny ke sklizni již od 5 dnu po výsevu. Pokud chcete podrobnější popis jak pěstovat microgreens, stáhněte si náš e-book o pěstování microgreens zdarma.

 

Závěr ohledně nenáročné zeleniny k pěstování

 

Pěstování zeleniny, ať už venku nebo doma, může být přínosným a obohacujícím koníčkem stejně jako si vypěstujete vlastní vitamíny, vlákninu a všeobecně zdravé pokrmy. Začátečníci se nemusí obávat vyzkoušet pěstování nenáročné zeleniny, jako je salát, cherry rajčata nebo microgreens. S trochou péče a pozornosti můžete brzy sklízet vlastní čerstvé produkty, které jsou nejen chutné, ale i plné živin. Přejeme hodně úspěchů v zahradničení!