Proč vlastně microFeeld nemá chytrou apku?

 

Tomáš:

 

Není mnohého, co by bylo tak složité, aby na to nemohla existovat apka na mobil. Se štěstím to nebude trvat dlouho, a budeme moci všechny radosti a tragédie našeho života moci prožívat přes displej, podle scénáře a rozhodnutí, které nám napsal a vygeneroval algoritmus běžící někde v cloudu. Stejně tak radost z prvního sněhu, z prvního jarního kvítí, radost z posunutí hranice možností našeho vlastního těla, z rozvinutí naší zručnosti v práci s rukama, jsou prožitky, které si nejlépe a nejbezprostředněji uvědomíme přes upozornění na mobilu doprovázené třetí osobou napsaným textem a grafem oslavujícím vykázaný nárůst v úžasnosti měřeného jevu o 0,5%.

 

V životě a ve světě prožitků ale existují i tak jednoduché věci, že je na místě spíše otázka: „A proč by na to apka měla existovat?“ Alespoň nám se zdá být na místě – přestože jsme ji od nikud jinud ještě neslyšeli. A proč by měla existovat apka pro microFeeld? Dát informace o pěstovaných druzích microgreens? Dát návod, jak pěstovat? Říct, který den v jakou hodinu rosit, vystavit světlu, sníst? Takovou si dokáži představit, ani jedinou technickou námitku bych proti ní neměl. A přesto ji nemáme. Protože microFeeld děláme pro pěstitele. Pro ty, kdo ví, co sami chtějí a jak by to mělo být. Pro ty, kdo chtějí sobě nebo svým blízkým vytvářet radost svýma vlastníma rukama a být u toho a tu radost cítit od zasetí až po poslední sousto. Pěstování microgreens je navíc jednoduché. 

 

i

minima-prkno-5

 

Děláme to, protože kolem sebe vidíme svět připoutaný k displejům plných uměle vytvořených prázdných realit, zatímco my stále věříme v možnost existence reality, stojící za to ji prožít, hned pod naším nosem. A tu si musíme vytvořit sami, tím, že ji vezmeme do svých rukou. Proto není těch pár základních informací pro pěstování v aplikaci, ale na papíře, webu nebo Youtubu. Tam vždy naleznete radu, když jí potřebujete.

 

Nemáme apku, která by upozornila, že je v 15:00 nutné semena porosit a 4. den po zasetí je v 9:00 vystavit světlu a 8. den začít konzumovat již vyrostlé microgreens, protože pěstitel má bystré oko, kterým na svoje rostlinky, kterým rozumí, dohlíží. Navíc podmínky pěstování u každého doma jsou trochu jiné. Pěstitel bude svým rostlinkám před druhým pěstováním rozumět více než jakákoliv apka. Navíc, rostlinkám je opravdu jedno, že odbila 15. hodina. Pěstitel ale pozná, jak má příroda vypadat, a ví, jak ji k tomu pomoci. Je třeba si věřit, zvládne to každý.

i

 

brokolice_raab-miska2

 

Nemáme v microFeeldu apku, protože nechceme, aby mezi námi a vším byla bariéra ze skla, plastu, kovu, jedniček a nul, odsouhlasení od algoritmu, od předpisu. Neříkáme, že aplikace jsou špatné, to rozhodně ne, sami je používáme. Ale po dni stráveným nad oněmi jedničkami a nulami je čas užít si přítomný okamžik.