Jak pěstovat microgreens?

 

Hledáte postup, jak pěstovat microgreens a zajímá vás, jak je pěstování složité? Dnes se tedy podíváme na pěstování microgreens krok za krokem. V postupu máte ilustrace pěstování v systému microFeeld

 

Jak pěstovat microgreens krok za krokem

 

Krok č.1 Osiva 

K pěstování microgreens potřebujete osiva pro klíčení nebo přímo označená pro pěstování microgreens. Proč? Osiva mají vysokou klíčivost a nejsou ošetřena chemicky jako jiná například velkoplodá osiva, microgreens osiva odpovídají kvalitě BIO nicméně někdy nejsou takto označována, jelikož tato nálepka je finančně náročná a prodejcům osiv se nevyplatí.  

 

tlacitko_stahnout_ebook

 

Krok č. 2 Výsev microgreens

Microgreens pohodlně rostou jak v substrátech tak na různých klíčících tkaninách. Kouzlo je v tom, že rostlinky většinou nepotřebují hnojivo. Mezi microgreens, které vám vždy skvěle vyrostou patří ředkev, hořčice, hrách, brokolice, slunečnice, jetel, řeřicha. Červené zelí, řepa nebo rukola roste lépe v substrátu, který obsahuje živiny. Je to tím, že uvedené druhy mají malé semínko, které nemá dost látek k růstu. U nás na microFeeld.cz naleznete primárně dobře rostoucí osiva bez substrátu. Tkaninu nebo substrát dobře provlhčete. 

 

001

Na substrát nebo tkaninu rozprostřete osiva.

 

2

3

4

Krok č. 3 Klíčení 

K tomu, aby microgreens co nejdříve klíčily a měly dostatek vlhkosti je ideální osivo přikrýt. Rostlinky tak budou mít dostatečnou vlhkost a vy se o ně nemusíte moc starat. Následně stačí osiva jednou dvakrát denně orosit rozprašovačem, hlína absorbuje vlhkost více. Pokud pěstujete v microFeeldu, stačí pořádně navlhčit tkaninu a osivo, přiklopit a rostlinky vyklíčí samy, je dobré je občas zkontrolovat. Péče vám nezabere déle než dvě minuty denně, navcíc je to radost sledovat, jak se nám mění pod rukama. Semínka tedy vyklíčí. Začne vznikat kořenový systém. 

 

V tropických dnech, kdy máme v bytech a domech teplo a vysokou vlhkost rostlinky ocení čerstvý vzduch, příklopnou misku nemusíte použít, stačí jen dobře provlhčit tkaninu či hlínu.  

 

5

6Krok č. 4 Růst 

 

K růstu microgreens potřebují vláhu a dostatek světla. Od května do srpna pěstujte microgreens klidně za oknem, porostou skvěle i v místnostech, kde není přímé slunce. Od podzimu do jara doporučujeme dodat rostlinkám umělé světlo, jinak mají tendenci se natahovat, lámat a rostou pomaleji. Microgreens tedy během růstu zavlažujte nebo použijte chytrou misku, kde pouze podlejete kořeny vodou a nemusíte se dál o zalévání starat. V případě substrátu nebo řešení, kde namáčíte tkaninu, dbejte na to, aby nedocházelo k přílišnému zalévání, rostlinky by mohly začít plesnivět.  

 

7

Krok č. 5 Sklizeň 

   

Rostlinky se sklízí ve fázi, kdy dosáhly prvních děložních či pravých lístků a odstříhávají se zhruba 1 centimetr nad kořenovým systémem. Samozřejmě microgreens můžete nechat růst déle a postupně si jen odstříhávat podle potřeby. Pokud začnou listy žloutnout, dochází jim zásoba živin a je třeba je sklidit nebo přesadit a pěstovat jako klasické bylinky a zeleninu. Pokud rostliny plesniví, jsou zvadlé nebo všeobecně nejeví dobrou kondici, nekonzumujte je. 

 

8

Krok 6. Uschování v lednici 

 

Sklizené microgreens uschovávejte v lednici v suchuneomývejte je před vložením do lednice. V lednici vydrží i 14 dní. Nejideálnější je samozřejmě sklidit zeleninu a ihned konzumovat.  

 

Krok 7. Co s kořínky? 

Pokud pěstujete v hlíně nebo na kompostovatelné tkanině, ideální je kořínky a zbytek média dát do bioodpadu nebo kompostu, jak venkovního nebo pokud máte v bytě nějaký z kompostérů. Některé tkaniny jsou vhodné pouze do vermikompostérů nebo klasického odpadu.

 

Chcete se dozvědět více o pěstování, druzích a chutích microgreens, získat tipy na skvělé recepty? Stáhněte si e-book o microgreens zdarma.

 

 

tlacitko_stahnout_ebook