Klíčky a microgreens, základní informace a jaký je mezi nimi rozdíl?

 

Jídlo je nezbytnou součástí našeho každodenního života. V poslední době se stále více lidí zajímá o jeho kvalitu a původ. V této souvislosti je stále populárnější trend tzv. "klíčení", pěstování microgreens nebo všeobecně konzumace co nejčerstvějších potravin. Dnes jsme se podívali na to, co jsou klíčky a microgreens a jaký je mezi nimi rozdíl.  

 

Co jsou klíčky?

 

Je to jednoduché. Klíček je naklíčené osivo, které konzumujete včetně kořínku. Klíčky stejně jako microgreens obsahují vysoké množství vitamínů a prospěšných látek, rozdíl je zejména v chuti a sklizeném množství a samozřejmě také v pěstování či nakličování. Klíčky je nutné proplachovat a dbát na to, aby nezačaly plesnivět. Kořenový systém je bohužel náchylnější na vlhkost i parazity. Výhoda je, že klíčit lze prakticky v jakékoliv potravinářsky nezávadné nádobě Nejčastěji se setkáte s klíčky mungo, rukoly nebo třeba cizrny. Jsou velmi oblíbené v asijské kuchyni.

 

Nejčastější konzumované klíčky

  • mungo
  • cizrna
  • rukola

Jaké jsou výhody a nevýhody klíčků?

Klíčky jsou křupavou pochoutkou a přísadou do různých pokrmů a salátů, stejně jako obsahují množství prospěšných látek. Nevýhodou je nutnost proplachování a velmi často ve sklenicích plesniví. Klíčky skvěle chutnají i v asijských polévkách stejně jako například s pečivem, v salátech.

 

Microgreens a jaký je rozdíl oproti klíčkům

Microgreens nejsou klíčky, ale vzrostlejší zelenina. Konzumujete je bez kořenové části. Jedná se o zeleninu, kterou sklízíte v první části jejího růstu. Tato zelenina dosahuje výšky od zhruba 5 do 20 centimetrů podle druhu osiva. Délka růstu je také závislá od druhu. Sklizeň se pohybuje mezi 5 až 21 dny. Výhodou je, že microgreens nepotřebují žádná hnojiva a pro svůj růst si vystačí pouze s vodou. Jak je to možné? Osivo má přirozenou zásobu živin a energie ve formě endospermu, který rostlině vystačí do určité fáze růstu. Tudíž rostliny nepotřebují hnojivo. Jsou druhy microgreens, které rostou lépe v substrátu, což je například microgreens zelí nebo z menších rukola, některé naopak rostou skvěle hydroponicky, s těmito druhy se setkáte u nás na e-shopu. Microgreens vždy sklízíte tak, že je ustřihnete nebo uříznete alespoň centimetr nad jejich kořenovou částí. Microgreens se pěstují po celém světě buď na speciálních tkaninách nebo v sadebních substrátech.

 

Nejčastěji pěstované microgreens

  • hrášek
  • ředkev
  • brokolice
  • čočka
  • koriandr
  • řeřicha

Jaké jsou výhody a nevýhody microgreens?

Obsahují množství důležitých vitamínů stejně jako nutrientů, Jejich výhodou je, že z nich připravíte samostatné recepty, protože jejich sklizní získáte větší množství zeleniny. Nekonzumujete jejich kořenovou část, která je náchylnější na parazity. Nevýhodou je, že microgreens potřebují k růstu světlo, tak jako ostatní zelenina. Tedy hledejte světlé místo ve vaší domácnosti, nebo jim během zimy přisviťte.

 

 

 

Shrnutí

 Výhodou klíčků i microgreens je jejich vysoká nutriční hodnota a množství vitamínů a minerálů. Proto, například od podzimu do jara jsou ideální variantou čerstvé zeleniny a klíčků v době, kdy nemáme dostatek čerstvé zeleniny z našich krajů. My máme rádi obě varianty. Klíčky klíčíme do polévek, zejména mungo, microgreens pro saláty, pomazánky nebo všeobecně jako zdravou část zelené přílohy. Pokud se chcete o microgreens dozvědět více, stáhněte si zdarma náš e-book plný rad k pěstování s top recepty z microgreens.

 

tlacitko_stahnout_ebook