Co jsou microgreens a proč je pěstovat?

 mcg foto

 

Microgreens, neboli mikrobylinky, jsou mladé rostlinky zeleniny, které se sklízí a konzumují ve fázi, kdy dosáhly prvních listů. Jedná se o 2,5 až 10 cm vysokou zeleninu plné aromatické chuti s vysokou koncentrací živin, vitamínů a antioxidantů. Nejedná se o klíčky. Microgreens jsou oproti klíčkům hodnoceny jako listová zelenina. Konzumují se 6 až 21 dní od zasetí. Díky microgreens může každý z nás mít svoji zahrádku doma a pěstovat si jednoduše mikrobylinky kdykoliv během roku. Rostliny v této fázi nepotřebují žádná speciální hnojiva ani náročné pěstitelské umění.  

 

Zdraví prospěšná chutná zelenina 

 

Díky microgreens dopřejete svému tělu množství vitamínů, prvků a živin ve své původní podobě, bez jakýchkoliv chemických příměsí. Jsou také skvělým antioxidantem. Z minerálů jsou microgreens bohaté na draslík, železo, zinek, hořčík a měď. Z vitaminů dodávají zejména potřebný vitamín A, B, C a K. Microgreens mají vysoký poměr bílkovin, zejména odrůdy luštěnin. Z microgreens můžeme připravit nepřeberné množství jídel a mnoho jídel jimi, díky jejich rozmanité chuti, doplňovat. Microgreens máte při ruce ve své nejčerstvější podobě, jednoduše je po sklizni můžete skladovat v lednici, jako běžnou zeleninu.  

 

Microgreens, domácí lékař? 

 

Konzumace microgreens posiluje imunitu. Díky vitamínu A zabraňují microgreens zvyšování sklonu k zánětům. Vitamín B napomáhá ke správné činnosti nervové soustavy a zdravé kůži, pomáhá řešit různé kožní problémy a ekzémy. Vitamín C slouží jako doplněk stravy při potlačení chřipky a nemocí z nachlazení, potlačuje také chronické záněty v těle. Vitamín K je důležitý pro správnou stavbu kostí či správnému srážení krve. Draslík odpovídá za pravidelný srdeční rytmus, umožňuje pohyb svalů, podporuje trávení. Nedostatek železa vede k pocitu vyčerpání k bušícímu srdci a bolestem hlavy. Hořčík patří k nejdůležitějším prvkům v těle, snižuje únavu a vyčerpání. Zinek je stopovým prvkem, který přispívá k normální funkci imunitního systému, udržuje normální stav zraku, vlasů, nehtů, pokožky a kostí, stejně jako přispívá ke zdravé plodnosti.

 

Pěstování 

 

Pěstování microgreens je velmi jednoduché. Pro sklizeň vám stačí, aby rostliny měly dostatek světla, vzduchu a vody. Nepotřebujete žádná hnojiva. Sklizeň zeleniny je závislá na druhu microgreens a bývá okolo 6 až 21 dnů. Mikrobylinky můžete pěstovat kdykoliv během celého roku a pochutnat si na vlastní zelenině plné vitamínů i v době mrazíků a nedostatku kvalitní zeleniny v obchodních řetězcích.

 

foto microgreens

Čerstvě sklizená hořčice  

 

Světlo v zimě?

 

Testovali jsme růst microgreens dva roky. Od května do srpna jsou rostlinky spokojené na parapetu na slunném místě u Vás v bytě nebo domě. V srpnu se rychle zkracuje doba slunečního svitu a v tu chvíli je dobré rostlinkám přisvěcovat. Díky přidanému světlu zajistíte microgreens ideální světelný cyklus pro skvělý růst kdykoli během roku nebo když nepřeje počasí. 

 

Chuť microgreens 

 

Chutí mikrobylinky plně nahrazují dospělé plody zeleniny. Nejoblíbenějšími microgreens jsou ředkev, brokolice, hrách. Dále rukola, koriandr a hořčice. Například rukola je k nám většinou importována ze Španělska. Přitom ji můžeme mít doma vypěstovanou v nižší verzi za pár dní. Koriandr k nám většinou putuje z Izraeli nebo jižní Asie, přitom je skvělým microgreens osivem.

 

Jaké recepty si zamilujete? 

 

Mikrobylinky jsou skvělým dochucovadlem sendvičů, tortil, hamburgerů či pizzy. Lze z něho připravit velmi oblíbené pesto či guacamole. Je skvělou součástí těstovin, rýže, teplých i studených salátů. Pečené zeleniny či mas. Skvěle se hodí jako doplněk k sýrům. Vitamínovou bombou je poté smoothie s microgreens. Mikrobylinky můžete přidat do vašich oblíbených vývarů nebo zeleninových polívek. Oblíbené jsou omelety s microgreens nebo jsou skvělou zdravou ozdobou chlebů jednohubek a běžných slaných jídel.

 

microgreens fotot

Microgreens se hodí jak k jednoduchým receptům tak s nimi vykouzlíte menu večera

 

Uchování

 

Microgreens si jednoduše po sklizni uschováte v lednici nebo na jiném chladném a temném místě. Důležité je, aby zelenina byla v suchu. Svoje mikrobylinky však můžete sklízet postupně a vždy využít pouze tolik zeleniny, kterou potřebujete, tu sklidit a zbytek nechat pár dnů růst.  

 

Něco navíc 

 

Microgreens jsou velkým hitem ve stravování v Americe, jihovýchodní Asii, Novém Zélandu a Austrálii. Jedná se o levnou, chutnou a zdravou alternativu domácí zeleniny jednoduše u každého doma. Při pěstování zeleniny nevzniká žádný zbytečný plast, obaly ani odpad. Vždy víte, co jíte. Domácí zahrádka s microgreens je jednoduchým krokem k čerstvé kvalitní stravě kdykoliv si vzpomenete. Chcete pěstovat efektivně během celého roku? Třeba vám pomůže náš microFeeld, systém na domácí pěstování.