Co jsou microgreens a proč je pěstovat?

 

Co jsou microgreens? Microgreens, neboli mikrobylinky, jsou mladé rostlinky zeleniny, které se sklízí a konzumují ve fázi, kdy dosáhly prvních listů. Jedná se o 2,5 až 15 cm vysokou zeleninu plné aromatické chuti s vysokou koncentrací živin, vitamínů a antioxidantů. Nejedná se o klíčky. Microgreens jsou oproti klíčkům hodnoceny jako listová zelenina. Konzumují se 6 až 21 dní od zasetí. Díky microgreens může každý z nás mít svoji zahrádku doma a pěstovat si jednoduše mikrobylinky kdykoliv během roku. Rostliny v této fázi nepotřebují žádná speciální hnojiva ani náročné pěstitelské umění. Mezi nejoblíbenější druhy patří hrášek, ředkev, hořčice či brokolice.  

 

mcg foto

 

7 důvodů proč konzumovat microgreens neboli mikrobylinky?

 

1. Zdraví prospěšná chutná zelenina 

 

Díky microgreens dopřejete svému tělu množství vitamínů, prvků a živin ve své původní podobě, bez jakýchkoliv chemických příměsí. Jsou také skvělým antioxidantem. Z minerálů jsou microgreens bohaté na draslík, železo, zinek, hořčík a měď. Z vitaminů dodávají zejména potřebný vitamín A, B, C a K. Microgreens mají vysoký poměr bílkovin, zejména odrůdy luštěnin. Z microgreens můžeme připravit nepřeberné množství jídel a mnoho jídel jimi, díky jejich rozmanité chuti, doplňovat. Microgreens máte při ruce ve své nejčerstvější podobě, jednoduše je po sklizni můžete skladovat v lednici, jako běžnou zeleninu.  

 

2. Microgreens jsou plné vitamínů

 

Konzumace microgreens posiluje imunitu. Díky vitamínu A zabraňují microgreens zvyšování sklonu k zánětům. Vitamín B napomáhá ke správné činnosti nervové soustavy a zdravé kůži, pomáhá řešit různé kožní problémy a ekzémy. Vitamín C slouží jako doplněk stravy při potlačení chřipky a nemocí z nachlazení, potlačuje také chronické záněty v těle. Vitamín K je důležitý pro správnou stavbu kostí či správnému srážení krve. Draslík odpovídá za pravidelný srdeční rytmus, umožňuje pohyb svalů, podporuje trávení. Nedostatek železa vede k pocitu vyčerpání k bušícímu srdci a bolestem hlavy. Hořčík patří k nejdůležitějším prvkům v těle, snižuje únavu a vyčerpání. Zinek je stopovým prvkem, který přispívá k normální funkci imunitního systému, udržuje normální stav zraku, vlasů, nehtů, pokožky a kostí, stejně jako přispívá ke zdravé plodnosti.

 

3. Pěstování v pohodlí domova

 

Pěstovat microgreens můžete doma. Pro sklizeň vám stačí, aby rostliny měly dostatek světla, vzduchu a vody. Nepotřebujete žádná hnojiva (ale můžete je doplňovat). Sklizeň zeleniny je závislá na druhu microgreens a bývá okolo 6 až 21 dnů. Mikrobylinky můžete pěstovat kdykoliv během celého roku a pochutnat si na vlastní zelenině plné vitamínů i v době mrazíků a nedostatku kvalitní zeleniny v obchodních řetězcích. Pokud pěstujete microgreens doma vyhnete se tomu, že k vám musejí rostlinky mnohdy složitě doputovat přes celou Evropu. To přináší složitou logistiku, obaly a energii. Doma máte 100% dohled nad vlastní produkcí. 

 

foto microgreens

Čerstvě sklizená hořčice  

 

 

4. Skvělá chuť microgreens 

 

Chutí mikrobylinky plně nahrazují dospělé plody zeleniny. Nejoblíbenějšími microgreens jsou zmíněné ředkev, brokolice, hrách. Dále rukola, koriandr, slunečnice a hořčice. Velmi oblíbená jsou osiva luštěnin, díky svému vzrůstu, skvělé chuti a rostlinky prostě skvěle vypadají. 

 

5. Jaké recepty si zamilujete? 

 

Mikrobylinky jsou skvělým dochucovadlem sendvičů, tortil, hamburgerů či pizzy. Lze z nich připravit velmi oblíbené pesto či guacamole. Je skvělou součástí těstovin, rýže, teplých i studených salátů. Pečené zeleniny či mas. Skvěle se hodí jako doplněk k sýrům. Vitamínovou bombou je poté smoothie s microgreens. Mikrobylinky můžete přidat do vašich oblíbených vývarů nebo zeleninových polívek. Oblíbené jsou omelety s microgreens nebo jsou skvělou zdravou ozdobou chlebů jednohubek a běžných slaných jídel. Top recepty naleznete v našem  e-booku, který si můžete zdarma stáhnout. 

 

microgreens fotot

Microgreens se hodí jak k jednoduchým receptům tak s nimi vykouzlíte menu večera

 

6. Jednoduché uschování

 

Microgreens si jednoduše po sklizni uschováte v lednici nebo na jiném chladném a temném místě. Důležité je, aby zelenina byla v suchu. Svoje mikrobylinky však můžete sklízet postupně a vždy využít pouze tolik zeleniny, kterou potřebujete, tu sklidit a zbytek nechat pár dnů růst.  

 

7. Hitem stravování po celém světě

 

Microgreens jsou velkým hitem ve stravování v Americe, jihovýchodní Asii, Novém Zélandu a Austrálii. Jedná se o levnou, chutnou a zdravou alternativu domácí zeleniny jednoduše u každého doma. 

 

Chcete pěstovat microgreens?

 

Při pěstování zeleniny doma ve znovu použitelných nádobách nevzniká žádný zbytečný plast ani přepravní odpad. Vždy navíc víte, co jíte. Domácí zahrádka s microgreens je jednoduchým krokem k čerstvé kvalitní stravě kdykoliv si vzpomenete. Chcete pěstovat efektivně během celého roku? Třeba vám pomůže systém microFeeld, vaše mikropolíčko, nezávislost a radost. Chcete se o pěstování dozvědět více? Stáhněte si e-book zdarma, zjistěte jaké druhy microgreens existují, jak je pěstovat, jak je uschovávat a také, jaké skvělé recepty z nich připravíte, Stahujte níže. 

 

tlacitko_stahnout_ebook